Home
Actueel
Vieringen
Kroniek
St. Gerlach
Parochie
Kerkgebouw
Heiligdom
Pelgrimage
Schatkamer
Links
Adressen

Parochie St. Gerlach te Houthem


SCHATKAMER (ARCHIEF)


TENTOONSTELLING 2GETHER

Van 29 september tot en met 14 oktober 2012 kunt u in het atrium en de schatkamer de tentoonstelling 2gether van Annette van Roosmalen (schilderijen) en Theo Wintels (kalligrafie) bezoeken . De tentoonstelling is dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur.

Annette van Roosmalen

  
De kracht van het besluit (100x140)                                                                Doordenken (110x110)

Studeerde aan de academie voor beeldende vorming te Tilburg en heeft haar atelier in Eindhoven. Vanaf 1985 is Annette werkzaam als professioneel kunstenares. In het begin waren haar werken uitingen van persoonlijke aard uitgevoerd in schilderachtige textieltechniek, zeer figuratief.
In deze periode was er behoefte aan een intensieve techniek om alle onderliggende emoties te kunnen verwerken. Naarmate Annette dichter bij zichzelf kwam ging deze techniek haar belemmeren en werd automatisch gezocht naar explosievere uitingsvormen zoals schilderen en mixed-media.
Tot op de dag van vandaag blijven deze indrukken een grote rol spelen, maar deze komen nu ook van buitenaf. Hoe breder het thema hoe abstracter de afbeelding. De kleur hangt altijd af van de emotionele lading.
Door de tekenachtige opleiding is de lijnvoering van belang, agressief of juist zacht. Annette is dan ook meer een tekenaar dan schilder. De werken ontstaan vanuit stilte.

Een leegte kan op deze manier gevuld worden met gevoelens die op dat moment prioriteit hebben. Het is een kwestie van toe kunnen laten.
Binnen die stilte speelt muziek een zeer belangrijke rol om het gevoelsleven te ondersteunen en te versterken. Na die verdieping is het schilderij eigenlijk al geboren. Vanzelf komt de drang om dit alles om te zetten in beeld. Zonder dat zij er bewust over na moet denken ontstaat er vanzelf een werk waar iedere vierkante centimeter klopt met de ervaring vanuit de stilte.
Pas nadat de blik ook naar buiten was gericht, was Annette in staat werken in opdracht uit te voeren voor zowel bedrijven als voor particulieren.
Ze gaat hiervoor op werkbezoek bij de opdrachtgever. Via gesprekken worden visies en karakters van buitenaf gekoppeld aan haar eigen gevoelsleven. Zo blijft ieder schilderij weer een uitdaging en ook voor zichzelf fascinerend.

Voor meer informatie: www.annettevanroosmalen.eu

Theo Wintels


Vrouw kleurt haar voeten rood

Tijdens zijn opleiding aan de academie van Tilburg is Theo Wintels gefascineerd geraakt door de vormgeving van de verschillende lettersoorten.
"Na jarenlange intensieve studie van  de schriftsoorten in binnen- en buitenlandse workshops, is er nu een eigen schriftuur ontstaan. Het is inmiddels als een soort natuurlijk proces gekomen tot een abstracte verwerking van de lettertekens als uitdrukking van de emotie, die de inhoud van de tekst  en de vormgeving heeft veroorzaakt. Nog steeds ontstaan er leesbare teksten in alle mogelijke variaties, maar de vrije verwerking van de tekens of grafismen neemt steeds meer de overhand en nodigt steeds meer uit tot een grotere ontdekkingstocht." aldus Theo Wintels.

Voor meer informatie: www.theowintels.com

27-6-2012

EXPOSITIE; EEN PASSIE VOOR PASSIE

Van 9 t/m 22 april van 10.00-16.30 uur, is in de kruisgang en schatkamer van de St. Gerlachuskerk te Houthem een tentoonstelling met beelden van Christus op de koude steen.

Deze, bijna onbekende, devotie is speciaal voor de veertigdagentijd/vastentijd ingericht om stil te staan bij het lijden vn Jezus en hoe we dit al eeuwen gedenken.
Zaterdag 9 april om 11.00 uur zal bij de opening van de tentoonstelling een inleiding met beeldmateriaal worden verzorgd door Winfried Timmers in de Kapittelkamer van de kruisgang van de St. Gerlachuskerk te Houthem.

Winfried Timmers is werkzaam als trainer, organisatieadviseur en geestelijk begeleider en heeft als hobby het verzamelen van afbeeldingen van Christus op de koude steen.
Maar niet alleen beelden en foto's. Hij is ook op zoek gegaan naar de diepere betekenis van deze middeleeuwse devotie voor de lijdende Christus. Hij ontdekte dat tot op de dag van vandaag, op een heleboel plaatsen in West Europa, in Oost Europa en Latijns Amerika mensen wordt geraakt door de aanblik van de lijdende Christus wachtend op zijn kruisdood. Mensen vinden daar troost bij.

 

Dit is een variant van het beeld van Christus op de koude steen.
In Polen werd en wordt dit houtsnijwerk tegenwoordig nog in soorten en maten geproduceerd. Een soort huisnijverheid. Deze afbeelding heet ook wel: Christus in Rust.
De Franse beeldhouwer Rodin heeft het zijn Penseur van dit beeldtype afgekeken.

     
Uden: Museum voor Religieuze Kunst
In het Museum voor Religieuze Kunst in Uden staat een beeld uit het Klooster Soeterbeeck in Deursen bij Ravenstein.
Het is van hout en stamt uit de 16de eeuw.
Waarschijnlijk is het vroeger geschilderd geweest.

 
     
Op 1 augustus 1971 werd dit beeld door pastoor Müskens in de kerk van Moergestel (Noord Brabant) geplaatst.
Het is een beeld dat is gemaakt door de Duitse beeldhouwer Otto Kräml en het is beschilderd ofwel gepolychromeerd door Rudolf Hoffman.

 
     

Schilderij van Eva Mees 2009

20-3-2011

AVE MARIA KERSTCONCERTEN 2010

Na het grote succes van de Avé Maria Kerstconcerten in 2009, brengt het New Romanian Chamber Orchestra en Choir u ook dit jaar weer een ultiem, klassiek Kerstgevoel.


De Kerstconcerten vinden plaats op 12 december in de St. Cathariankerk in Maaseik en op 13 en 14 december in de St. Gerlachuskerk.
 

LEES VERDER

 


23-11-2010

EXPOSITIE FRANSCZ WITTE

Bij gelegenheid van de 75e verjaardag van Franscz Witte wordt vanaf 24 oktober tot 15 november 2010 een bijzondere expositie in Château St. Gerlach en het Heiligdom van St. Gerlach gehouden. De kloostergang van het Château en de Capittelskamer en de bovenverdieping van de Schatkamer van het Heiligdom zullen gebruikt worden om de werken van de kunstenaar tentoon te stellen.

Het landgoed St. Gerlach was in de jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw, toen het nog een ruïne was, een ruimte waar Franscz zich veel terug trok in stilte met schetsboek, potlood, verf en inkt. Daar vond hij het verleden met de potentie naar het heden. De motivatie om onbepaalde ruimte te creëren voor een positieve gewaarwording.

De diversiteit in schoonheid wil hij met de toeschouwer delen. Hij wil nieuw leven verbeelden, hij wil het uitzicht en de voortgang vanuit ons diepste ontstaan – de oerzee van ons ontstaan – weergeven; dát is zijn dragende passie. Bovendien meent Franscz dat het de donkerte is waarin de kleur zich in al zijn nuances ontplooit. De donkerte (de stilte) geeft hem de rust en kracht om zijn reis gedurende de dag te vervolgen, zodat die reis niet alleen tot de gloeiende horizon leidt – het perspectief van de voortgang –, maar  juist de diepten en hoogten van het innerlijk onzegbare bevat.

19-10-2010

VRIJWILLIGERS VOOR DE SCHATKAMER

Sinds begin 2009, na afronding van de restauratie van de St. Gerlachuskerk, is ook de nieuw ingerichte schatkamer van St. Gerlach voor het publiek opengesteld. Zaterdag- en zondag-middag wordt door een aantal enthousiaste vrijwilligers toezicht gehouden en bezoekers van informatie voorzien. Enige duizenden bezoekers kwamen inmiddels onze mooie kerk en schatkamer bezoeken. Om de groeiende bezoekersstroom goed te kunnen ontvangen is het kerkbestuur op zoek naar nog enkele vrijwilligers die hieraan willen meewerken. U kunt zelf aangeven hoe vaak u beschikbaar bent. Ook als dat bijvoorbeeld één middag per twee maanden is, bent u welkom. Hoe meer mensen meewerken, des te beter kan de toegankelijk-heid van het heiligdom van St. Gerlach geregeld worden. Als uw interesse gewekt is of u wilt meer informatie, neemt u dan eens contact op met de secretaris van het kerkbestuur, de heer Jos Lodewick (043-6040469). Ook mensen die niet in Houthem wonen zij van harte welkom.

7-5-2010

PAULUS-TENTOONSTELLING

’Op de weg naar Damascus: het begin van een nieuw leven’. Dat is de titel van de internationaal rondreizende tentoonstelling die vanaf zondag 27 juni (na de ochtendmis) tot eind juli 2010 in de schatkamer en de kruisgang te bezoeken is.
De toegang is gratis en er zijn gidsen beschikbaar voor rondleidingen.

De expositie werd samengesteld ter gelegenheid van de geboorte van Paulus, die volgens historici geboren werd tussen 7 en 10 na Christus. De tentoonstelling bestaat uit 45 panelen, voorzien van doorlopende uitleg over het leven van Paulus èn zijn betekenis voor ons nu. De panelen laten reproducties zien van fraaie kunstwerken over Paulus door schilders als Caravaggio, El Greco en Rembrandt. De postertentoonstelling was te zien in onder andere Jeruzalem, Rome, Milaan, Moskou en Leiden en werd samengesteld door de Franciscanen van het Heilig Land en de Priesterbroederschap van de H. Carolus Borromeüs. Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de kerkelijke beweging Gemeenschap & Bevrijding (Comunione & Liberazione).

Deze Paulus-tentoonstelling wordt officieel geopend door onze hulpbisschop, mgr. E de Jong op het Petrus en Paulus-feest, dinsdag 29 juni, aansluitend aan de Pontificale Hoogmis om 19.00 uur in de St. Gerlachuskerk.

24-6-2010

COORDINATOR HEILIGDOM SINT GERLACH

 

Het Kerkbestuur zoekt kandidaten voor de functie van

Coördinator

van het Heiligdom Sint Gerlach.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

4-3-2010

KUNST IN VALKENBURG 2010

Van zaterdag 13 t/m zondag 28 maart én in het paasweekend van 3 t/m 5 april vindt KiV 2010 plaats. KiV staat voor Kunst in Valkenburg, een kleinschalige, maar unieke kunstexpositie. Er is dagelijks van 13.00 – 21.00 uur exclusief en hoogwaardig werk te bewonderen en te koop van drie totaal verschillende kunstaanbieders.

Kunstaanbieders
1. Marx & Marx is gespecialiseerd in aan Limburg gerelateerde kunst van de afgelopen honderd jaar. Zij stellen onder andere schilderijen en beelden van Charles Eyck, Patrick Creyghton, Sjef Hutschemakers en Jo Ramakers ten toon.
2. Galerie & Beeldentuin Giardino beschikt over een uitgebreide collectie internationale beelden en schilderijen. Er zijn werken van onder meer Josef Jan Michnia, Jos van Vreeswijk, Judith Wiersema en Nic Jonk te bezichtigen.
3. Con Tonnaer is ook aanwezig en staat bekend om zijn moderne, zeer kleurrijke en expressieve schilderkunst.

Locatie
De locatie op zich is al een bezoek waard. De kunstexpositie vindt plaats in de kloostergang van Château St. Gerlach en de schatkamer van de Sint Gerlachuskerk, een prachtige barokkerk met onlangs gerestaureerde achttiende-eeuwse fresco’s, gelegen in Houthem. Voor alle bezoekers staat bovendien in de weekenden (zaterdag en zondag) een gratis shuttledienst klaar. Wie meer wil zien, kan hiermee naar de galerieën van de drie deelnemers.

Stichting KiV
De gemeente Valkenburg aan de Geul wil kunst toegankelijk maken voor een breed
publiek. Daarom is enkele jaren geleden de Stichting KiV in het leven geroepen. Daarin zijn drie gerenommeerde kunstgalerieën en kunstenaars uit de gemeente vertegenwoordigd: Marx & Marx, Con Tonnaer en Giardino Galerie & Beeldentuin. Zij zorgen onder meer met deze expositie voor de promotie van kunst en daarmee voor een kwaliteitsslag die Valkenburg wil maken.

Ontmoet de kunstenaar
Op de woensdagen 17 en 24 maart en vrijdagen 19 en 26 maart van 13 – 18 uur krijgen de bezoekers van KiV de uitgelezen kans om verschillende kunstenaars, die hun werk op KiV tonen, te ontmoeten. Ook zullen enkele van deze kunstenaars op deze dagen kunstboeken van hun hand signeren.

Locatie: Norbertinessenhof 1, 6301 KM Houthem - Valkenburg aan de Geul
Geopend: zaterdag 13 t/m zondag 28 maart én het paasweekend van 3 t/m 5 april, dagelijks van 13.00 tot 21.00 uur.

Entree: € 5,-, inclusief toegang tot de Schatkamer van de Sint Gerlachuskerk, en
de catalogus KiV 2010. Kinderen t/m 12 jaar gratis entree.
Op maandag 15 en dinsdag 16 maart gratis entree voor inwoners van de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Meer weten? www.kunstinvalkenburg.nl.

15-1-2010

MOBIELE FOTOTENTOONSTELLINGEN

In het kader van de viering van het 450-jarig bestaan van het bisdom Roermond is een tweetal mobiele fototentoonstellingen samengesteld met als titels “Religieus erfgoed” en “Hedendaagse pelgrimages”.

Vanaf zaterdag 17 oktober 2009 zijn beide exposities in Heiligdom van St. Gerlach in Houthem te bezoeken.

In de schatkamer van St. Gerlach kunnen, naast de vaste collectie, iedere zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur circa 40 fotografische afbeeldingen bekeken worden van diverse objecten die een algemeen beeld geven van het religieus erfgoed in het bisdom. De foto’s zijn gemaakt door Loek Tangel, tijdens zijn actieve loopbaan vele jaren werkzaam voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Deze tentoonstelling duurt tot en met zondag 8 november.

In het atrium – tussen de Gerlachuskerk en Gerlachuskapel – zijn dagelijks tijdens de openingstijden van de kerk (10.00 uur tot 17.00 uur) foto’s van hedendaagse pelgrimages te bewonderen. De tentoonstelling is samengesteld door Anoushka van Velzen. Zij bezocht de afgelopen jaren een reeks bedevaartsoorden in Europa, waaronder Lourdes, Amsterdam en Fatima. Zij raakte geboeid door de rituelen van de pelgrims en fotografeerde ze onbevooroordeeld. Deze tentoonstelling duurt tot dinsdag 3 november.

Beide tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk.

15-10-2009

EXPOSITIE

Riet Lacroix, Loe Wouters en Riny Adams
exposerem
vrijdag 25 september,
zaterdag 26 en zondag 27 september
van 11 tot 18.00 uur
in de schatkamer en het atrium.

18-9-2009

OPROEP VRIJWILLIGERS SCHATKAMERGROEP

Degenen, die hebben deelgenomen aan ons laatste Octaaf, zullen niet anders dan kunnen beamen, dat alle vieringen een zeer bijzonder karakter hadden. Er werd de nodige luister bijgezet door de aanwezigheid van drie bisschoppen uit de Euregio, de diverse koren, de brassband, de schutterij en vele anderen, maar ook de inwijding van het nieuwe Gerlachusschrijn en onze nieuwe schatkamer. Hierover werd niet alleen in ons parochieblad en op deze website de nodige aandacht besteed, maar er is ook de nodige publiciteit in diverse euregionale dagbladen en overige media geweest. Wij zijn dankbaar en trots op zoveel belangstelling na deze lange periode van restauratie.
Ook het prachtige boek, dat de St. Gerlach Stichting heeft uitgegeven over het “Heiligdom Sint Gerlach,” mag zich op de nodige aandacht verheugen. Aan onze balie is dit unieke werk verkrijgbaar voor 24,50 euro. 
Maar, wij willen deze belangstelling vasthouden en verspreiden. We gaan nu een nieuw tijdperk in met nieuwe initiatieven. Wij kunnen dit alleen realiseren als velen bereid zijn mee te denken, initiatieven te ontplooien en op allerlei andere manieren ondersteuning kunnen bieden. Gelukkig zijn er al weer een aantal nieuwe vrijwilligers, die bereid zijn hieraan hun medewerking te geven.

Het Kerkbestuur zou het zeer op prijs stellen als we de nieuw gevormde schatkamergroep kunnen uitbreiden met nieuwe vrijwilligers. Hoeveel tijd u hieraan wilt spenderen bepaalt u zelf. Als u zich één keer per 6 weken beschikbaar wilt stellen als toezichthouder gedurende 2 en ½ uur is dat zeer welkom. Maar ook als u minder tijd hebt maken we graag van uw diensten gebruik. En als u vaker wil komen is dat natuurlijk ook mogelijk. In onderling overleg is er veel mogelijk. Graag nodigen wij u uit dit kenbaar te maken via de mailbox van onze parochiesite. Ook stellen wij er  prijs op mensen in kennis te stellen van deze oproep, die wellicht voldoening kunnen vinden in een lidmaatschap van onze schatkamergroep. U hoort dan spoedig van ons.

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die:
- zich een aantal malen per jaar op de zaterdag/zondag/anders beschikbaar stellen als toezichthouder
- interesse hebben in de functie van kerkgids (op basis van oproep)
- interesse hebben in de functie conservator/coördinator/schatkamerbeheerder
- lid worden van de “denktank” voor schatkamermedewerkers
- interesse hebben in de functie van pr-medewerker.

Het kerkbestuur


18-1-2009

SCHATKAMERMEDEWERKERS

We kunnen nog steeds schatkamermedewerkers gebruiken. In principe houdt u met iemand anders 1 maal in de 6 weken toezicht. Wilt u vaker of juist korter, dan kan dat ook. Ook doordeweekse dagen zijn aan te bevelen. Wenst u eerst een gesprek met een van de kerkbestuursleden, dan bieden wij u die mogelijkheid. Wij zien uw reactie graag met uw adres, telefoonummer en eventueel uw e-mailadres. Dit briefje kunt u deponeren in de kist bij de balie van onze kerk met het opschrift: “schatkamermedewerker". Ook kunt u reageren via onze mailbox

De schatkamer is iedere zondag open van 14.00 tot 16.00 uur.

1-2-2009

OPENINGSTIJDEN SCHATKAMER

In deze ruimte staat een deel van de kerkschat van de St.-Gerlachusparochie tentoongesteld. Deze kerkschat bestaat uit vaatwerk (voorwerpen van metaal die tijdens de eucharistieviering worden gebruikt) en uit reliekhouders, die de overblijfselen van heiligen, waaronder die van de patroon, St. Gerlachus, bevatten. Een schatkamer is echter iets anders dan een museum: het verschil is dat deze voorwerpen, zij het bij uitzondering en met de nodige zorg en voorzichtigheid, nog steeds worden gebruikt. Vaak honderden jaren nadat ze zijn gemaakt vervullen deze objecten nog steeds hun oorspronkelijke functie.

Vanaf zondag 16 november t/m zondag 21 december 2008 zal de schatkamer van Heiligdom Gerlachus iedere zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur geopend zijn. Deze periode geldt als proef, zodat de schatkamermedewerkers ervaring kunnen opdoen en de plussen en minnen na deze periode kunnen evalueren.

Vanaf januari zal het Kerkbestuur de definitieve openingstijden en entreeprijzen bekend maken. Gedurende de proefperiode geldt een reductie entreekaartje van 2 euro p.p., omdat er nog steeds werkzaamheden plaatsvinden. Behalve op de genoemde zondagen is het ook mogelijk om op maandag-, woensdag- en donderdagmiddag  een afspraak te maken voor groepen.
Tijdens de proefperiode dienen groepen dit schriftelijk aan te vragen 14 dagen vóór de gekozen datum.

U dient het verzoek te richten aan: Heiligdom Sint Gerlachus, Geuldalhof 1, 6301 KB Houthem-St.Gerlach. Rondleidingen incl. schatkamerbezoek voor groepen bedraagt 45 euro.

25-10-2008

VOORLICHTING SCHATKAMERMEDEWERKERS

Op zaterdagmiddag 20 september 2008 om 16.00 uur organiseert het Kerkbestuur een voorlichtingsbijeenkomst in de kapittelskamer en in de nieuwe schatkamer voor degenen, die kenbaar gemaakt hebben interesse te hebben te willen participeren als schatkamermedewerker. Deze mensen hebben inmiddels een schriftelijke uitnodiging ontvangen. Indien er echter nog andere geïnteresseerden zijn, die onze vorige oproepen gemist hebben, ook deze zijn van harte uitgenodigd om aan deze voorlichting deel te nemen.

7-8--2008

ONZE NIEUWE SCHATKAMER

Deel 1: de werving van museummedewerkers

Het Kerkbestuur heeft in december 2007 een oproep geplaatst om enthousiaste vrijwilligers te werven voor ons nieuwe museum, dat in 2009 officieel geopend wordt.

Gelukkig zijn er een aantal mensen, die gehoor hebben gegeven aan onze oproep. Hoe meer vrijwilligers, hoe beter, want dat ons nieuwe museum, tot één van de topklassen van de Euregio gaat worden, is nu al duidelijk.
Nu ons Heiligdom nog gaan bemannen en bevrouwen en succes zal dan niet uitblijven. Houthem-St. Gerlach zal wederom kwalitatief verrijkt worden met een schitterende cultuurschat, waar we als gemeenschap trots op mogen zijn en deze trots mogen we met zijn allen best naar buiten uitdragen.

In een aantal artikelen zal op deze site en in de komende parochieblaadjes meer over onze nieuwe schatkamer, Heiligdom Gerlachus, verteld worden, met als doel nog meer mensen te interesseren en enthousiasmeren om mee te werken aan de exploitatie. Geef u dus op!
Het kerkbestuur organiseert t.z.t een voorlichtingsbijeenkomst, zodat u definitief kunt beslissen of u wel of niet deelneemt als museummedewerker. Ook als u geïnteresseerden kent buiten de parochie, wijs hen op deze oproep.

U kunt een brief sturen naar de pastorie: Norbertinessenhof 1, 6301 KM Valkenburg aan de Geul of deze deponeren in de kist achter in de kerk (opschrift “beeldjesproject” en “museummedewerker” ).
Uiteraard kunt u  ons ook een e-mailtje sturen.


Vermeld a.u.b. uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.

Deel 2: de opzet van het museum

In het eerste deel hebben wij ons m.n. gericht naar die mensen, die geïnteresseerd zijn als toekomstig medewerker (m/v) voor de exploitatie van ons nieuwe museum, “Heiligdom Gerlachus.”

We hebben weer van een aantal reacties gehad. Dank u wel! We hebben uw medewerking echt nodig!
In dit tweede deel, schrijven wij u iets over de organisatie van het museum. Wellicht dat dit weer een aantal mensen over de streep helpt, mee te werken aan de exploitatie ervan. Kent u mensen buiten onze parochie, die wellicht (ook) geïnteresseerd zijn een handje mee te helpen, wijs hen op deze oproep. Vele handen maken licht werk.

De inrichting van ons nieuwe museum wordt gecombineerd met de geschiedenis van het gehele complex, het wonen en werken aldaar en de schatkamer zelf. De gehele benedenverdieping van de kloostergang, inclusief de Kapittelskamer en de bovenverdieping worden gebruikt. De bezoekers krijgen bij het binnenkomen een tentoonstellingsboekje overhandigd met uitleg over wat er te zien is. Vervolgens wordt in de Kapittelskamer een audiovisuele presentatie gegeven over onze parochiekerk nu, onze patroonheilige, de geschiedenis van het complex, het kunstbezit en de relatie tussen Houthem en Sint Gerlachus. Deze voorstelling duurt ongeveer 15 minuten.

Vervolgens kan de rondtocht beginnen naar de ruimte, die in 3 delen gesplitst is.
- Het eerste deel gaat over de Norbertinessen tot de Franse Revolutie.
- In de tweede ruimte worden de topstukken uit de kerkschat onder een speciale verlichting getoond.
-De derde ruimte van de benedenverdieping zal de periode behandelen vanaf de Franse Revolutie tot tegenwoordig.
Ook de bovenverdieping zal worden ingericht met voorwerpen, die een beeld geven van de periode tussen de Franse tijd en tegenwoordig. Dit zijn de lichtere objecten, die gemakkelijk opgeborgen kunnen worden bij het houden van wisseltentoonstellingen. De voorwerpen worden dusdanig geëxposeerd, zodat er een indruk van sacraliteit kan ontstaan.

Heeft dit artikel uw interesse en nieuwsgierigheid opgewekt, aarzel dan om dat aan ons kenbaar te maken.

Deel 3: de relieken

Robuust en statig beschermt de parochie- en pelgrimskerk van Houthem-St. Gerlach de relieken van de eenzame kluizenaar Gerlachus. De belangrijkste relieken, zoals zijn schedel en tunica vormen de topstukken van onze kerkschat. “Habent sua fata libelli,” het bekende Latijnse zinnetje, “boeken hebben hun lotgevallen,’ is ook toepasbaar op de lotgevallen van kerktresoren.
Zo bezit ons museum een stukje van het Heilig Kruis, ooit een stukje uit de reliekenbuit van na de verovering van Constantinopel, zichtbaar achter een bergkristal. Het Kruisreliek hebben we dus op een minder fraaie manier in ons bezit gekregen, nl. als oorspronkelijke oorlogsbuit van de 4e kruistocht na een afgrijselijke plundering van bovengenoemde plaats.
Een ander heel belangrijk museumstuk was het professiekroontje van Hildegard van Bingen, een Middeleeuwse mystica, die het aan St. Gerlachus gegeven had, nadat ze in een visioen gezien had, dat Christus een gouden zetel voor hem in de hemel gereserveerd had. Helaas is dit kroontje verdwenen.
Het Norbertinessenklooster kreeg echter ook geschenken in de vorm van relieken, zoals bijvoorbeeld een schenking van een reliek uit de l6e eeuw van deken Costerius uit Bergen op Zoom.
Een ander reliekstuk, dat afkomstig is uit de oorspronkelijke parochie van Houthem, St. Martinus, is de Martinusreliek. Al deze waardevolle relieken zullen straks, met nog andere hier niet genoemde relieken, een waardig geheel vormen voor één van de meest waardevolle reliekkamers in de Euregio Maas en Rijn. Het is niet onwaarschijnlijk, dat bij de komst van de Fransen eind 18e eeuw relieken verloren zijn geraakt. Toen het klooster werd opgeheven, hebben de zusters alle relieken meegenomen naar het Kartuizersklooster in Roermond. 55 jaar later in 1841 komen vele relieken via de basiliek van Meerssen gelukkig weer terug in ons bezit.

Het beheren en het onderhoud van deze unieke kerkschat is een uitermate verantwoordelijke taak, die niet uitsluitend onze parochiegemeenschap opgedragen krijgt, maar eenieder, die er belang in stelt ons christelijk cultuurgoed veilig te stellen en dit wenst over te dragen aan ons nageslacht. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat het Kerkbestuur op zoveel mogelijk mensen een beroep doet een handje mee te helpen als museummedewerker, zodat taak- en tijdsbelasting over meer mensen verdeeld kunnen worden.
Heeft U interesse of kent u andere geïnteresseerden, wijs hen op deze oproep. Het Kerkbestuur organiseert t.z.t. een bijeenkomst met nadere uitleg. U kunt U opgeven door een briefje met uw gegevens te deponeren in de kist achter in de kerk met het opschrift “medewerker museum-beeldjesproject,”of een e-mail te zenden via onze parochiesite.

Deel 4: de reliekhouders

In dit vierde en tevens laatste deel van onze serie over de nieuwe schatkamer, hopen we dat nog een aantal mensen de stap zullen zetten om mee te werken aan de exploitatie. Ook vragen we u andere geïnteresseerden te wijzen op deze oproep. Het Kerkbestuur organiseert t.z.t. een bijeenkomst met nadere uitleg. U kunt uw inschrijfstrook inleveren in de kist achterin de kerk met het opschrift : “museummedewerker/beeldjesproject,”of een e-mail zenden via onze parochiesite. U krijgt van ons persoonlijk bericht.

De tweede helft van de 12e eeuw is voor het Maas- en Rijnland een tijdperk van hoge kunstbloei. Niet alleen architecten en beeldhouwers bereiken hoge toppen, maar ook de metaalbewerkers. Het is ook de tijd der grote pelgrimages, behalve naar Santiago de Compestella, ook naar Aken, Luik en Maastricht. Dan worden de grafkrochten te eng voor de aandrang van de talloze vereerders en allerwegen gaat men over tot het “verheffen” van de gebeenten en andere overblijfselen der vereerde heiligen. Men neemt ze uit de stenen sarcofagen of graven en brengt ze naar het koor der kerk, waar zij worden uitgestald. Niet voor iedereen zichtbaar, maar geborgen in een zilveren of gouden reliekhouder. Men wist de heilige in de hemel, deelgenoot van Christus’ glorie. Die hemel, het nieuwe Jeruzalem was een stad van zuiver goud. Het edelmetaal goud, gebruikt als houder van een relikwie, symboliseerde de Hemel. Bergkristallen symboliseerden “het water des Levens.” Goud was niet altijd te betalen en daarom nam men ook wel zijn “toevlucht” tot zilver.
Zo zien we, dat het aanwezige zilverwerk in Houthem-St. Gerlach voornamelijk uit Maastricht, Ausburg en Luik afkomstig is. Het borstbeeld van de Heilige Gerlachus is een van de zilveren houders, die in 1704 in Maastricht gesmeed werd door een telg van de bekende zilversmedenfamilie Wery.
Behalve uit Maastricht zijn er ook zilveren stukken uit Ausburg afkomstig. Ausburg was een bekende zilverstad. Het voormalige Prinsbisdom Luik was een populair afzetgebied voor kerkzilver. Handelaren bezochten kerken en kloosters op het moment dat er benoemingen waren. Ter plekke werden dan de reliekhouders, kelken en schalen getoond en vervolgens werden er bij de koop ter plekke wapens, spreuken en namen in deze voorwerpen gegraveerd. Zo zien we o.a op een zilveren kelk een druiventros gegraveerd. De druiventros stond voor het stadsteken Ausburg, de vijfpuntige ster voor Maastricht en de adelaar voor Luik . Achter de stadstekens staan de initialen van de meester. Zodoende kunnen we vrij gemakkelijk de afkomst van de talloze stukken traceren.
Zo heeft onze schatkamer een aantal belangwekkende kelken en cibories. Zo herkennen we een Ausburgse kelk met daarin het wapen van abdis Ravenschot met drie schitterende medaillons met de voorstellingen van het Laatste Avondmaal, de Hof van Olijven en de Geseling van Jezus. Een andere schitterende kelk, een Luikse, uit 1765
toont het wapen van Prinsbisschop d’Oultremont.
De relieken van het Heilig Kruis, Sint Martinus en Sint Servatius bevinden zich in aparte theka, die in onze nieuwe schatkamer ook een waardige plaats zullen gaan innemen. Een andere opvallende reliekhouder in de vorm van een cylindermonstrans bevat het koord van de Heilige Gerlachus. Mooie gravures zijn hierin aangebracht, waaronder St. Gerlachus zelf, die wordt afgebeeld in zijn holle eik met paard en rund.

Een aantal relieken van hem zullen worden bijgezet in een nieuw schrijn, dat in onze kerk op de oorspronkelijke plek nabij de cenotaaf, geplaatst zal worden. Ooit heeft de Prinsbisschop van Luik de Holle Eik van de kluizenaar laten omhakken. Interessant detail hierbij is, dat honderden jaren later, de bisschop van Luik bij de opening van het Octaaf in 2009, het gebeente van Sint Gerlachus in het nieuwe schrijn zal bijzetten.
Deze waardevolle voorwerpen en andere hier niet genoemde, zullen een sacraal en uitstralend geheel vormen in onze nieuwe schatkamer. Mogen we de hoop uitspreken, dat we een succesvolle exploitaitie kunnen bewerkstelligen, zodat iedereen, die tijd, geld en moeite heeft gestoken in de opbouwfase, met voldoening kan terugkijken op zijn of haar inzet. Met uw gewaardeerde hulp als toekomstig medewerker moet dit kunnen lukken!

Het Kerkbestuur

12-4-2008

MEDEWERKERS GEVRAAGD VOOR SCHATKAMER

Behalve de werkzaamheden m.b.t  de plafondrestauratie van onze parochiekerk St. Gerlachus, werkt het Kerkbestuur ook voortvarend verder aan de totstandkoming van ons nieuwe museum.

Om dit museum te kunnen exploiteren heeft het Kerkbestuur uiteraard medewerkers nodig. We zijn op zoek naar enthousiaste mensen, die geïnteresseerd zijn om een deel van hun vrije tijd beschikbaar te willen stellen tijdens de openingstijden van dit nieuwe museum. Mocht U hiervoor belangstelling hebben, stuur ons dan een e-mailtje.
Mocht U zelf een geschikt iemand weten, dan stelt het Kerkbestuur het op prijs hem of haar attent te maken op deze oproep.

Naar aanleiding van het aantal aanmeldingen organiseert het bestuur een bijeenkomst om een toelichting te geven m.b.t. de werkzaamheden.


Vermeld a.u.b. uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.

20-12-2007

PLANNEN VOOR MUSEUM / SCHATKAMER

Ons plan is om in de kruisgang naast de kerk en op de verdieping een museum/schatkamer in te richten.
Momenteel wordt er gewerkt aan een beleidsplan over hoe met deze ruimten om te gaan. Het uitgangspunt hierbij is: kerk en kapel zijn voor de devotie; deze ruimten zijn voor informatie, over St. Gerlach, de persoon en het complex.

Wisseltentoonstellingen zijn ook mogelijk. Zo hebben we in 2003 een zeer succesvol verlopen tentoonstelling gehad van werken van Charles Eijck (Houthem, gezien door de ogen van Charles Eijck).

 Indruk van bezoek aan museum/schatkamer tijdens de expositie over Charles Eijck, georganiseerd door de Heemkundeverenging Houthem-St. Gerlach t.g.v. de viering van het tweede lustrum in 2003

Rond Kerstmis hebben we de laatste jaren een verkoopexpositie gehad van items uit Bethlehem (om de families in Bethlehem te ondersteunen) en rond de octaafviering van St. Gerlach 2005 was er een expositie van de illustraties door Wim Johannesma van de evangelie-perocopen van dit C-Jaar die we nu in de liturgie lezen.

Er heeft zich ook al een groep Limburgse kunstenaars aangemeld om hun werken te kunnen exposeren, en voor het volgend jaar ligt het in de bedoeling een expositie in te richten van de doeken van Toon Hermans.

We houden u op de hoogte.

.