Home
Actueel
Vieringen
Kroniek
St. Gerlach
Parochie
Kerkgebouw
Heiligdom
Pelgrimage
Schatkamer
Links
Adressen

Parochie St. Gerlach te Houthem


ACTUELE ZAKEN

Evenementenkalender

Bekijk ook onze FacebookpaginaUNIEKE FILM OVER  ST. GERLACHUS IN DE MAAK

'Een middeleeuws slagveld, een donker kasteel en een onbekende ruiter die de nacht tegemoet rijdt. Zo begint de korte film ‘Tot Inkeer’, dat het onontdekte verhaal van Sint Gerlachus vertelt voordat hij op zijn bekende tocht naar het Heilige Land vertrekt.’


KLIK HIER voor meer informatie.


9-12-2017

ST. GERLACHUSOCTAAF 2018

Thema: “Ik ben vreemdeling“.

VAN 4 JANUARI TOT EN MET 12 JANUARI 2018

DOWNLOAD OVERZICHT VAN DE VIERINGEN.


30-11-2017

KERSTCONCERT 2017

Op zondag 17 december 2017 vindt traditioneel het kerstconcert plaats in de St. Gerlachuskerk van Houthem, gezamenlijk georganiseerd door de plaatselijke muziekverenigingen: de Brassband St. Gerlach o.l.v. Leon Simons; de Zangvereniging Orphée o.l.v. Levon Leonard; het Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia o.l.v. Bernarda van Kerkvoort-Meessen en “Orphée Social Singing” o.l.v. Reinier Vermijs.

Voor de 35-ste keer wordt dit kerstconcert gegeven in de schilderachtige St. Gerlachuskerk met haar mooie akoestiek. Voorzien van het prachtige monumentale Binvignat kerkorgel behoort deze barokke kerk tot de top-100-monumenten in Nederland.
Vele bekende en onbekende liederen zullen te beluisteren zijn. Naast klassiekers van Gruber (Stille Nacht) en Suttner (Il est né, le divin enfant) wordt ook moderner werk uitgevoerd van o.a. Emerson, Maierhofen, Limbacher, Willcocks, Lennon/Ono, James, Stalman, Leonard. Men kan tijdens het concert ook een orgel en altblokfluit uitvoering verwachten van de Pastorale van J.S.Bach gespeeld door Inez Freij, (blokfluit) en Fons Pieters (orgel).

Zoals alle jaren kunnen bezoekers zelf actief deelnemen door tijdens de samenzang mee te zingen.

De kerstboodschap wordt in het Limburgs dialect uitgesproken door mevrouw Els Lahey-Diederen,

Het concert begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk.
Uiteraard is een vrije gave na afloop van het concert van harte welkom o.a. voor het gebruik kerk en overige onkosten.

U bent van harte uitgenodigd.


22-11-2017

TENTOONSTELLING 'HEILIGE HUISJES EN KRUISJES'

Vanaf maandag 20 november tot en met 1 januari 2018 is de tentoonstelling ‘Heilige huisjes en kruisjes’ te zien.

De kunstwerken die u op deze tentoonstelling kunt zien geven een inkijk in de rijke katholieke volkscultuur, een bijzonder Limburgs religieus erfgoed. U ziet niet alleen (afbeeldingen van) bouwwerken, zoals diverse soorten kruisen, kapellen, kerken, Lourdesgrotten, H. Hartbeelden en dergelijke, maar ook de uitingen van (volks)devotie die rond deze objecten ontstaan is. De werken zijn grotendeels gemaakt door verschillende kunstenaars van de kunstkring Houthem-St. Gerlach en van de kunstkring Henri Jonas uit Valkenburg. Tijdens deze tentoonstelling kan de bezoeker genieten van velerlei vormen van schilderen, tekenen, boetseren, houtverwerking, quilten en werken met natuurlijke materialen.

10-10-2017

BIJZONDERE / AFWIJKENDE KERKDIENSTEN TWEEDE HELFT 2017

Overzicht van de bijzondere / afwijkende kerkdiensten
voor de cluster Berg en Terblijt - Broekhem-Houthem
Tweede helft 2017

 DOWNLOAD OVERZICHT


2-9-2017

GERLACHUS VAN SCHOOLPLEIN NAAR HEILIGDOM

De basisschool start binnenkort met het project: Gerlachus van schoolplein naar Heiligdom.
Op deze site staat de leerkrachtenhandleiding, de lesbrief voor de kinderen en het Gerlachuslied (tekst, notatie en melodie).
 

De brochure Met Gerlach op reis, is geschikt voor kinderen t/m 12 jaar. Een mooie verhaal over het leven van Gerlach. Het verhaal vertelt over het bezoek aan plaatsen, in en rondom de Gerlachkerk, die voor Gerlach een grote betekenis hadden of zelfs zijn naam dragen. Deze brochure is te downloaden. Klik op LEES VERDER


12-8-2014 / 10-1-2017

ICOON VAN ST. GERLACHUS


Het door de heer Hüsstege gemaakte icoon van Gerlach,
speciaal voor onze kerk gemaakt en in 2016 aan de parochie geschonken.

Op zaterdag 17 september 2016 – feestdag van de H. Hildegard van Bingen – heeft het nieuwe icoon van Sint Gerlach een vaste plaats gekregen in de dagkapel van Houthem (Gerlachuskapel).


klik op een foto voor vergroting

Diverse parochianen, genodigden en gasten waren hierbij aanwezig, waarbij ook twee “blauwe zusters” (Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará) uit Brunssum.
Na een korte plechtigheid in de kapel, waar de nieuwe icoon haar vaste plaats kreeg, is men naar het reliekschrijn in de kerk gegaan. Hier overhandigde pastoor Burger een reliek van St. Gerlach aan de zusters.
Zij brengen het reliek aan de “blauwe zusters” in Oud-Valkenburg zodat ook aldaar een relikwie van St. Gerlach in hun midden zal zijn.
Na afloop van de overhandiging was er een informeel samen zijn de parochiezaal.


17-9-2016

MISSTIPENDIA EN KERKBIJDRAGE 2016

Per 1-6-2016 zijn de tarieven van misstipendia en kerkbijdragen aangepast.

LEES VERDER

2-6-2016

RICHTLIJNEN NIEUWE GRAFMONUMENTEN OP OUDE KERKHOF hOUTHEM

Deze richtlijnen zijn vastgesteld door het kerkbestuur van de parochie St. Gerlach, na advies door de parochieadviesraad, op 25 september 2006.
LEES VERDER

6-11-2006

DEPENDANCE CAROLUSHUIS ("Postorderbedrijf" Bisdom Roermond)
IN HOUTHEM

Het infocentrum van het Bisdom is vanaf 1 september 2004 omgevormd tot Carolushuis, een verzendhuis met in totaal zeven zicht- en afhaallocaties: Roermond, Gennep, Horst, Susteren, Houthem-Sint Gerlach, Heerlen en Kerkrade. Al deze locaties zullen minimaal twee keer per week geopend zijn.
LEES VERDER >

1-9-2004