Home
Actueel
Vieringen
Kroniek
St. Gerlach
Parochie
Kerkgebouw
Heiligdom
Pelgrimage
Schatkamer
Links
Adressen

Parochie St. Gerlach te Houthem


EVENEMENTENKALENDER


TENTOONSTELLING 'SANTIAGO CODEX'
VAN CONSTANTIJN MOLENKAMP

Schilder Constantijn Molenkamp, telg uit een bekend kunstenaarsgeslacht, heeft zich voor de Santiago Codex (2012) laten inspireren door het boek ‘De weg voorbij naar Santiago de Compostella’ van Maarten van Rooy. Hij vervaardigde negentien doeken. De werken zijn gebaseerd op de 19 hoofdstukken, de dagen uit het boek. Elk doek meet tachtig bij tachtig centimeter en belicht een hoofdstuk. Van Rooy noemt het ’een grote eer’ dat Molenkamp zijn boek heeft uitgekozen om deze reeks schilderijen te maken.
De Santiago Codex is een 30,4 meter lang en 80 cm hoog kunstwerk dat bestaat uit 19 schilderijen van Constantijn Molenkamp en 19 tekstpanelen.
Het gelijknamige boek meet 30 x 30 cm en bevat reproducties van de schilderijen en tekstpanelen. Fotografie en vormgeving zijn van Waldo van Bokhoven.

Constantijn Molenkamp schildert met een groot gebaar. Gedreven door de olieverf begon hij, na zijn academietijd, met zijn Zeeschappen. Later werd dit thema uitgebreid met de Landmarks en zijn Nature Buildings. Inmiddels zijn deze begrippen gerelateerd aan de schilderijen van Constantijn. De vele lagen olieverf op zijn doeken maken deze onderwerpen nog meer organisch dan de afbeelding op zichzelf al is. Door deze gelaagdheid ontstaat er, bij verandering van licht, als vanzelf een natuurlijk verloop van beeld en structuur.

De Santiago Codex is van 5 juli tot en met 15 september te bezichtigen in het heiligdom St. Gerlach, Onderstestraat 1, 6301 KA Houthem-St. Gerlach.

Het heiligdom is elke dag geopend vanaf 10.00-16.30 uur,
                                     's zondags vanaf 10.30-16.30 uur.

Er is geen entree. Een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van het complex wordt zeer op prijs gesteld.

17-6-2018

ORGELCONCERTEN 2018

Ook dit jaar organiseert de Stichting Kerkconcerten Houthem St. Gerlach in de zomer weer 4 orgelconcerten in de St. Gerlachuskerk. De concerten maken tevens deel uit van het Orgelfestival Limburg 2018 van de Stichting SOL (Samenwerkende Orgelvrienden Limburg).

Op donderdagavond 5 juli om 20.00 uur vindt het eerste concert plaats. Het wordt gegeven door de organiste Ute Gremmel-Geuchen uit Kempen (D) en de barok hoboïste Clara Blessing. Ute Gremmel studeerde orgel bij Peter Neumann in Keulen en bij Ewald Kooiman en Ton Koopman aan het Sweelinck-Conservatorium in Amsterdam. Clara Blessing behaalde het "Konzertexamen barokhobo" met onderscheiding aan de Folkwang Universität der Künste in Düsseldorf. Ze treedt regelmatig met diverse prominente ensembles op als soliste. Sinds 2017 is ze tevens docente historische hobo aan de Hochschule für Musik in Würzburg.

Het tweede concert vindt plaats op donderdag 12 juli om 20.00 uur en wordt gegeven door de vermaarde organist Leo van Doeselaar uit Hilversum. Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Naast zijn "Professur' aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen- en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Al meer dan dertig jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider. Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. De opname van alle klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, waaraan van Doeselaar als organist van de Pieterskerk in Leiden meewerkte, ontving een Edison en de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik.

Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeerorgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis. Samen met Erwin Wiersinga werd Leo van Doeselaar in 2014 benoemd als titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen. In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

Op donderdagavond 19 juli om 20.00 uur vindt het derde concert plaats dat gegeven wordt door de organist Remy Syrier uit Maastricht en de Belgische sopraan Elke Janssens. Remy Syrier studeerde orgel en klavecimbel aan het Maastrichts Conservatorium en muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Als klavecinist en organist gaf hij concerten in vele landen. Elke Janssens studeerde zang aan het Lemmensinstituut bij Dina Grossberger en aan het Conservatorium te Leuven bij Beatrijs De Vos, waar ze in 1994 haar einddiploma behaalde. Als soliste is zij regelmatig te horen met muziek van onder andere Strozzi, Monteverdi, Vivaldi, Schütz, Charpentier, Purcel, Händel, Bach, Mozart, Haydn, Brückner en Strauss. Elke werkte mee aan meerdere cd opnames.

Tenslotte vindt op donderdagavond 9 augustus om 20.00 uur het vierde en laatste concert plaats en dit wordt verzorgd door de organist Erwin Wiersinga uit Groningen. Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der DeijI. Hij studeerde verder bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitgerorgel in de Martinikerk in Groningen. Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universitât der Künste in Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Hij concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea, China en Japan en de USA. In 2007 was hij solist in de Berliner Staatsoper, waar hij de orgelsolo uit de opera Doktor Faust van Busoni o.l.v Daniel Barenboim vertolkte. Hij was gastdocent aan verschillende conservatoria in Europa alsmede aan het State Conservatory van Beijing, University of Arts en Rikkyo University in Tokyo, en Theological University en Ehwa University in Seoul.
Alle concerten zijn vrij toegankelijk, doch een vrijwillige bijdrage op het eind van het concert wordt zeer gewaardeerd.

7-6-2018