Home
Actueel
Vieringen
Kroniek
St. Gerlach
Parochie
Kerkgebouw
Heiligdom
Pelgrimage
Schatkamer
Links
Adressen

Parochie St. Gerlach te Houthem


EVENEMENTENKALENDER


TENTOONSTELLING 'SANTIAGO CODEX'
VAN CONSTANTIJN MOLENKAMP

Schilder Constantijn Molenkamp, telg uit een bekend kunstenaarsgeslacht, heeft zich voor de Santiago Codex (2012) laten inspireren door het boek ‘De weg voorbij naar Santiago de Compostella’ van Maarten van Rooy. Hij vervaardigde negentien doeken. De werken zijn gebaseerd op de 19 hoofdstukken, de dagen uit het boek. Elk doek meet tachtig bij tachtig centimeter en belicht een hoofdstuk. Van Rooy noemt het ’een grote eer’ dat Molenkamp zijn boek heeft uitgekozen om deze reeks schilderijen te maken.
De Santiago Codex is een 30,4 meter lang en 80 cm hoog kunstwerk dat bestaat uit 19 schilderijen van Constantijn Molenkamp en 19 tekstpanelen.
Het gelijknamige boek meet 30 x 30 cm en bevat reproducties van de schilderijen en tekstpanelen. Fotografie en vormgeving zijn van Waldo van Bokhoven.

Constantijn Molenkamp schildert met een groot gebaar. Gedreven door de olieverf begon hij, na zijn academietijd, met zijn Zeeschappen. Later werd dit thema uitgebreid met de Landmarks en zijn Nature Buildings. Inmiddels zijn deze begrippen gerelateerd aan de schilderijen van Constantijn. De vele lagen olieverf op zijn doeken maken deze onderwerpen nog meer organisch dan de afbeelding op zichzelf al is. Door deze gelaagdheid ontstaat er, bij verandering van licht, als vanzelf een natuurlijk verloop van beeld en structuur.

De Santiago Codex is van 5 juli tot en met 15 september te bezichtigen in het heiligdom St. Gerlach, Onderstestraat 1, 6301 KA Houthem-St. Gerlach.

Het heiligdom is elke dag geopend vanaf 10.00-16.30 uur,
                                     's zondags vanaf 10.30-16.30 uur.

Er is geen entree. Een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van het complex wordt zeer op prijs gesteld.

17-6-2018